Deze websit gebruikt cookies
×

Onderhoud

Een houten schuur onderhouden kan op een aantal manieren. Hout werkt en dat betekent dat hout kan krimpen, kromtrekken of uitzetten doordat hout aangetast wordt door weersinvloeden.

Om de houten schuur in goede staat te houden is onderhoud daarom noodzakelijk. Op deze manier wordt houtrot voorkomen. Voordat het proces van houtrot begint, adviseren wij onderstaande methodes. Voorkomen is namelijk beter dan genezen.

Kies voor een geïmpregneerde houten schuur

Wanneer u besluit om een houten schuur aan te schaffen adviseren wij om voor geïmpregneerd hout te kiezen. Dit hout is namelijk beter bestand tegen weersinvloeden dan onbehandeld blank hout. Vaak is het zo dat onbehandeld hout na enkele jaren verkleurt. Wil je het mooie hout behouden dien je het regelmatig schoon houden. Natuurlijk begrijpen wij dat u niet altijd evenveel tijd heeft om uw houten schuur te onderhouden. Wij raden u aan om de schuur (eenmalig of vaker) te behandelen met verf of beits (zie vervolg).

Houten schuur beitsen of verven

Onbehandeld en geïmpregneerd hout moet allebei onderhouden worden. U kunt ervoor kiezen om de houten schuur te beitsen of te verven. Twee voorwaardes hiervoor zijn dat de verf of beits vochtregulerend moet zijn en dat de verf of beits niet direct aangebracht wordt. Hout laat van nature vocht los dat eruit moet kunnen. Vooral bij geïmpregneerd hout is het loslaten van vocht in de beginfase heviger dan in een later stadium. Hierdoor raden wij aan om de schuur een jaar na oplevering te verven of beitsen en niet meteen! Wanneer u geen verwarming of kachel aan de binnenkant van de houten schuur heeft raden wij aan om ook de binnenkant te behandelen met verf of beits. Natuurlijk is een goede voorbereiding een must voor een optimaal resultaat. Allereerst moet de schuur ontvet worden om hem vervolgens te schuren en dan pas te schilderen of te beitsen.

Wat is het verschil tussen beits en verf?

Er zijn twee belangrijke verschillen tussen beits en verf: Gebeitst hout blijft werken nadat het behandeld is. Vocht zal in en uit het hout trekken, maar het hout is toch beschermd. Verf isoleert het hout en biedt daarom op een andere manier bescherming. Een beits trekt in het hout, waar verf als het ware op het hout blijft liggen, of zich aan de oppervlakte hecht. Gebeitst hout is daarom ook 'in' het hout beschermd.

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag:

09.00 - 12.00 uur
13.00 - 17.00 uur

Zaterdag:

10.00 - 15.00 uur


×

TOP